Hrvatski  /  Choose language
povratak

Održano je 23. međunarodno savjetovanje Održavanje 2017.


U Hotelu Olympia u Vodicama je od 15 – 17. svibnja u organizaciji Hrvatskog društva održavatelja (HDO) održano je 23. međunarodno savjetovanje Održavanje 2017. Zahvaljujući pozivnim predavačima, eminentnim menadžerima i inženjerima iz EFNMS-a, te brojnim sudionicima koji su došli iz Češke, Poljske, Madžarske, Slovenije i Austrije, savjetovanje je imalo izražen međunarodni karakter. Prvoga dana predavanja su održana na engleskom, a drugoga na hrvatskom jeziku. U besprijekornoj organizaciji HDO-a, savjetovanju je prethodila Generalna skupština EFNMS-a (European Federation of National Maintenance Societies) popraćena sjednicama radnih grupa i borda direktora.

Stranim gostima posebno su bila zanimljiva pozivna predavanja europskih stručnjaka, prvoga dana Savjetovanja. Predavanja su držali Cosmas Vamvalis iz Grčke, Per Schjolberg iz Norveške, Paul Daugalis iz Litve, Christer Olsson iz Švedske, Siniša Brajković, Silvester Brujsten iz Nizozemske, Georg Scroubelos iz Grčke, Antoine Despujols iz Francuske, Erik Helms Nielsen iz Danske, David Marbecks iz Njemačke, Hana Pačaiova sa suradnicima iz Slovačke i Zsolt Nyeste iz Madžarske.
Prvoga dana Savjetovanja sudionike su pozdravili su domaćin, predsjednik HDO-a dipl. ing. Drago Frković i predsjednik EFNMS-a dipl. ing. Cosmas Vamvalis.  

U uvodnom govoru Frković je najavio kako je će ove godine Savjetovanje HDO-a biti radno, kao i svake godine, ali i svečano, zato što tijekom 2017. HDO obilježava 40. obljetnicu osnutka i rada
 
Kao što se vidi iz naslova, većina tema bila je posvećena aktualnim temama - upravljanju fizičkom imovinom i održavanju u uvjetima Industrije 4.0, novih IT tehnologija... 
Drugoga dana Savjetovanja izlagali su domaći autori. Ako je prvi dan bio protkan teorijom, drugoga dana u središtu pažnje bila je praksa, što je i tematski i smisleno zaokružilo Savjetovanje.
 
Na savjetovanju INA Maziva d.o.o. su imala predavanje na temu  „FERROGRAPHY AS MAINTENANCE TOOL“, Tonća Ćaleta Prolić kao predavač, sa koautorima, kolegicom Mária Sutyinszki iz MOL-LUB Ltd. i kolegom Miroslavom Feljom iz INA Maziva d.o.o.
U radu je naglašeno da proces podmazivanja u upravljanju održavanjem igra značajnu ulogu. Detaljnom analizom maziva iz primjene dolazi se do vrijednih informacija o stanju maziva, ali i o stanju samog strojnog elementa, vozila ili opreme. Na taj način je moguća ušteda zbog povećanja intervala zamjene, kao i otkrivanja kontaminacija tijekom korištenja i promjena u mazivu zbog trošenja. Pravovremeno otkrivanje takvih promjena u mazivu dovodi do ušteda maziva i smanjenja trošenja strojnih elemenata. Također je, na primjerima iz primjene, prikazano kako analiza čestica trošenja - Ferografija kao dio Wearcheck sustava analize maziva može biti alat u održavanju.

Održano je 23. međunarodno savjetovanje Održavanje 2017.